Vlooienmarkten in Berlijn

De leukste vlooienmarkten in Berlijn

Het stond al even op ons wensenlijstje, een trip voor deWoonZolder voor de vlooienmarkten in Berlijn. En natuurlijk ook voor de fun in de stad. Het heeft even geduurd voordat we het praktisch gezien rond hadden met volle agenda’s, verhuizingen en kleine kids, maar het wachten was het meer dan waard.

 

Van tevoren wisten we niet hoe groot de schatten in Berlijn allemaal waren. We besloten daarom met de auto te gaan, zodat we voldoende ruimte hadden om deze schatten mee terug te nemen. Omdat we Berlijn voor de eerste keer bezochten, hadden we van tevoren geen specifieke locaties op onze planning gezet. We wilden het gevoel van de stad gewoon op ons af laten komen. Om veel van de stad te kunnen zien hebben we fietsen gehuurd. Dit bleek een ideale vondst, want je bent ontzettend mobiel (mits je een lekke band krijgt…). Tip: let op met schatzoeken. Je kan niet alle schatten op een fiets meenemen…

Dit onderstaande kaartje is het rondje dat we hebben gefietst op zoek naar de vlooienmarkten. Ook staan de restaurantjes erop waar we hebben gegeten.

Berlijn Vlooienmarkten Route

Vlooienmarkten Berlijn

In het weekend (vooral op zondagen) heb je de Vlooienmarkten en antiekmarkten voor het uitzoeken in Berlijn. Het zijn er zoveel dat je echt een keuze moet maken welke je gaat bezoeken. Dit is best lastig wanneer je voor het eerst Berlijn bezoekt. Voor deWoonZolder hebben wij onderstaande vlooienmarkten bezocht:

Vlooienmarkt Mauerpark

Een van de bekendste vlooienmarkten in Berlijn is die in het Mauerpark.  Op deze plek is na de val van de Muur een veelzijdig park ontstaan. Locals en toeristen komen hier op zondag om te ontspannen, muziek te maken, te sporten of graffiti te spuiten op een resterend stuk van de Muur. Het is een van de bekendste vlooienmarkten en daardoor een stuk commerciëler.
Er staan veel kraampjes met nieuwe artikelen, maar ook handgemaakte artikelen zoals sieraden, posters en kaarten. De prijzen zijn redelijk, maar niet echt vlooienmarkt-niveau. Het is een hele drukke markt, maar als je goed zoekt kun je hier echt leuke items vinden. Zo vonden wij een aantal oude fabriekslampen en gave tafels en stoelen, maar deze konden we niet meenemen op onze fietsen. Handiger is om met de auto te gaan, zodat je gevonden schatten niet hoeft te laten liggen.

Vlooienmarkt Ostbahnhof

Dit was voor ons misschien wel de meest verrassende vlooienmarkt van Berlijn. We lazen dat dit een relatief kleine vlooienmarkt is, maar aangezien hij bij ons hotel (Moxy Berlin, dochter van The Marriot) om de hoek zat wilden wij hier in ieder geval een kijkje nemen. En gelukkig maar, want wat een moois hebben we hier gezien! Mooie oude camera’s in alle soorten en maten – sommige nog werkend en volledig compleet – prachtige oude miniatuur treinbanen en -toestellen, oude boeken, landkaarten en ga zo maar door.  Op deze markt zagen we ook nog opvallend veel items uit de tijd van de DDR. Het publiek op deze markt is wat ouder dan op andere vlooienmarkten in Berlijn. We hebben hier voor deWoonZolder prachtige oude tegeltjes gevonden. Deze zetten we binnenkort online in de shop.

Vlooienmarkt Raw-Gelände

Raw-Gelände is een populaire alternatieve plek met veel oude vergane gebouwen. Overal graffiti en gebouwen die deels wel en niet bewoond zijn. Zoals de naam als zegt, is het inderdaad een “rauw” gedeelte van de stad. Er is een gave (deels) indoor klimwand, een indoor skatebaan en een aantal terrasjes.  Leuk om doorheen te lopen en de echte alternatieve kant van Berlijn te ervaren. De vlooienmarkt zelf vonden wij helaas erg tegenvallen, vergane glorie. Het was meer een toeristische braderie. Raw-Gelände is wel een hele fotogenieke plek, dus als je het leuk vindt om te fotograferen is dit een goede plek.

Vlooienmarkt Berlijn - Raw Gelände
Vlooienmarkt Raw Gelände

Vlooienmarkt Berlijn

 

Natuurlijk hebben we in Berlijn meer gedaan dan vlooienmarkten bezoeken. Hieronder vind je tips met leuke plekjes die we gevonden hebben.

Tips Berlijn

Holzmarkt 25, een lastig te omschrijven plekje, beetje alternatief/hipster met zelfgebouwde barretjes, bankjes, kunst, etc. In de avond wordt er een vuurtje gestookt in een grote vuurplaats. Erg gezellig.

Bike cafe , een leuke plek om een drankje te doen, helemaal als de Tour de France op de TV te zien is. Leuk en vriendelijk personeel. Een inspirerend plekje met allemaal oude racefietsen die helemaal zijn opgeknapt.

In Tiergarten Park, het grootste park van Berlijn, zitten verschillende soorten tuinen. Wij zijn naar de Engelse tuin geweest. Onder het genot van een drankje hebben we genoten van live muziek en mooie tuin. Een heel leuk en mooi plekje.

Een mooie, romantische plek om ’s avonds te eten is bij restaurant Spindler & Klatt. Dit restaurant ligt aan de Spree wat zorgt voor een mooi uitzicht. We hebben hier heel lekker gegeten. De antipasti alleen is al een aanrader.

Een must see wanneer je voor de eerste keer Berlijn bezoekt, is het Berlin Wall Memorial. Een indrukwekkend monument van een belangrijk stukje geschiedenis van Duitsland.

Wij zijn echt enorm verrast door Berlijn. Het is een erg leuke en gezellige stad. Er is zoveel te zien en te doen. Echt een leuke stad voor een stedentrip.

Veel plezier in de stad als je gaat!

Liefs Barbara en Marise